Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η Κυρά-Σαρακοστή

Η Κυρά-Σαρακοστή είναι ένα έθιμο που υπάρχει σε όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές, πάντα όμως με την μορφή ημερολογίου μέχρι και την Μεγάλη Βδομάδα. Πρόκειται για μια κυρία, η οποία δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, έχει σταυρωμένα τα χέρια της γιατί προσεύχεται και έχει εφτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες νηστείας. Κάθε Σάββατο κόβουμε και από ένα πόδι. Το τελευταίο συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Παλιά, σε κάποιες περιοχές συνήθιζαν να βάζουν αυτό το τελευταίο πόδι μέσα σε ένα  ξερό σύκο, που το ανακάτευαν μαζί με άλλα, και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε γούρι, ενώ σε άλλες το έβαζαν στο ψωμί του Πάσχα με την ίδια λογική. Αξίζει να επισημάνουμε μια παράλλαγή της, από τον Πόντο. Κρέμαγαν από το ταβάνι μια πατάτα που πάνω της είχαν καρφωμένα 7 φτερά κότας και αφαιρούσαν ένα κάθε βδομάδα.
Εγώ έφτιαξα σήμερα για πρώτη φορά την Κυρά Σαρακοστή και νομίζω ότι βγήκε αρκετά καλή..Λοιπόν..

1. φτιάχνουμε μια ζύμη με αλεύρι, νερό και αρκετό αλάτι για να συντηρηθεί
 2. βρήκα ένα αρκετά καλό σχέδιο και κατέβασα και αφού το έκοψα το τοποθέτησα πάνω στην απλωμένη ζύμη και το έκοψα.


Στο να κόψω σωστά το ζυμάρι (και ειδικά τα πόδια) με βοήθησε η γιαγιά με τις πολύτιμες γνώσεις της... (χάρηκα που το διασκέδασε και εκείνη, μιας και άφησε όλες τις δουλειές της για να ασχοληθεί μαζί μου)

3. Με ένα πολύ ψιλό μαχαίρι έκανα τις απαραίτητες χαράξεις.... και η Κυρά Σαρακοστή μπήκε στον φούρνο για ένα τεταρτάκι.
Την άφησα να κρυώσει και την έβαψα... Ελπίζω να σας αρέσει...









                                                                                                        Καλή Σαρακοστή να έχουμε!!

2 σχόλια: